آرگون مایع

آرگون مایع

آرگون مایع چیست؟

 

آرگون مایع یکی از حالت‌های فیزیکی عنصر آرگون است که جزو گازهای نجیب و بی‌اثر شیمیایی محسوب می‌شود. این مایع فوق سرد در دمای دمای 196- درجه سانتیگراد به جوش می آید و در صنایع مختلف کاربردهای متعددی دارد.

 

برخی از کاربردهای آرگون مایع عبارتند از: جوشکاری فلزات، تولید نیمه‌هادی‌ها، پر کردن لامپ‌های روشنایی، از بین بردن سلول‌های سرطانی، سرد کردن محصولات و تجهیزات و ایجاد عایق در پنجره‌ها.

 

آرگون مایع را با تقطیر هوای مایع تولید و در محفظه‌ها و مخازن کرایوژنیک نگهداری و حمل می‌کنند. استفاده از آرگون مایع نیاز به رعایت اصول ایمنی دارد.

 

نحوه استفاده از آرگون مایع چگونه است؟

 

آرگون مایع یک ماده بسیار سرد است که در دمای 196- درجه سانتیگراد به جوش می آید. این ماده برای انجام برخی از آزمایش‌ها و کاربردهای علمی و صنعتی استفاده می‌شود.

 

همانطور که پیش تر گفته شد، آرگون مایع یک سیال سرمازا است که در تماس با بافت زنده موجب یخ زدگی و سرمازدگی آن بافت می‌شود. ذخیره سازی، حمل و نقل و استفاده از آن نیازمند تجهیزات و ملاحظات خاصی از جمله استفادهاز دستکش ها و عینک های مخصوص و همچنین جابه جایی آن توسط فلاسک های مادون سرد (کرایوژنیک) میباشد.

 

ویژگی های آرگون مایع

 

آرگون مایع دارای ویژگی‌های خاصی است که آن را به یک ماده شیمیایی کاربردی تبدیل نموده است، ویژگی‌های اصلی آرگون مایع عبارتند از:

 

  • آرگون مایع یک مایع بی رنگ، بی بو، بی مزه، غیر سمی و بسیار سرد است.
  • آرگون مایع از تقطیر جزء به جزء هوا در حالت مایع به دست می آید.
  • آرگون مایع در دمای -185.9 درجه سانتی‌گراد و فشار 1 اتمسفر به جوش میآید.
  • آرگون مایع دارای چگالی 1394 کیلوگرم بر متر مکعب میباشد که نسبت به دبگر میعاناتی که از تقطیر هوا بدست میآیند (نظیر نیتروژن واکسیژن مایع) سنگین تر میباشد.
  • آرگون مایع از نظر شیمیایی بی اثر است و هیچ ترکیب شناخته شده ای با عناصر دیگر ندارد.

 

به طور کلی، ویژگی‌های منحصر به فرد آرگون مایع آن را به یک ماده مفید در بسیاری از صنایع تبدیل کرده و موجب استفاده گسترده از آن در علم و صنعت شده است.

 

کاربردهای آرگون چیست؟

 

برخی از کاربردهای آرگون بصورت مایع و گاز عبارتند از:

 

  • جوشکاری: آرگون به عنوان گاز محافظ در جوشکاری استفاده می شود تا از اکسیداسیون فلزات جلوگیری کند .
  • تولید لامپ: آرگون برای پر کردن لامپ های رشته ای و فلورسنت استفاده می شود تا از اشتعال رشته جلوگیری کند و بازده نوری را افزایش دهد .
  • تولید پنجره: آرگون برای ایجاد عایق حرارتی در پنجره های دو جداره استفاده می شود تا از اتلاف انرژی و نفوذ صدا جلوگیری کند .
  • درمان سرطان: آرگون مایع برای از بین بردن سلول های سرطانی با روش کرایوآبلیشن استفاده می شود تا با سرمازدگی بافت های غیرسالم آنها را نابود کند .
  • تولید نیمه هادی: آرگون به عنوان گاز خالص در فرآیند تولید نیمه هادی ها استفاده می شود تا از آلودگی و واکنش دادن مواد با هم جلوگیری کند .

نمونه کارها

موارد ایمنی و خطرات استفاده از آرگون مایع

 

  • آرگون مایع یک مایع مادون سرد (کرایوژنیک) است که می‌تواند باعث سوختگی‌های شدید یا ترک خوردگی بافت‌ها شود، بنابراین، احتیاط لازم است تا از تماس مستقیم با پوست جلوگیری گردد.
  • آرگون مایع می‌تواند با انبساط سریع در هوا، فشار بالایی ایجاد کند و منجر به انفجار یا آسیب دیدن مخازن و لوله‌ها گردد. لذا میبایست تمهیدات لازم در این خصوص دیده شود.
  • انتشار ناگهانی گاز حاصل از تبخیر آرگون مایع می‌تواند با کاهش اکسیژن در هوا، خطر خفگی یا کمبود اکسیژن را برای افراد در محیط افزایش دهد.

 

بطورخلاصه، استفاده از آرگون مایع باید با دقت و با رعایت ایمنی‌های لازم انجام شود. افرادی که با این ماده کار می‌کنند، باید آگاهی کافی در مورد خطرات و اقدامات ایمنی داشته باشند تا از وقوع حوادث جلوگیری نمایند.

 

نحوه خرید، قیمت و تامین آرگون مایع

 

آرگون مایع در مقادیر 150 الی 500 لیتر (تقریبی) در دوئرهای کرایوژنیک ذخیره سازی و سپس مورد بهره برداری قرار میگیرد، برای احجام بالاتر از 1 متر مکعب (تا بیش از 40 مترمکعب) از مخازن کرایوژنیک حمل و ثابت به منظور نگهداری و بهره برداری از این محصول استفاده میگردد.

 

همانطور که اشاره شد آرگون مایع سنگین ترین محصول خروجی از فرآیند تقطیر جزبه جز از هوا میباشد و با توجه به ترکیب درصد پایین آن به نسبت به دو جزء دیگر (نیتروژن مایع حدود 79% و اکسیژن حدود 21%) کمترین سهم را در محصول تولید شده توسط فرآیند تقطیر جزبه جز به خود اختصاص میدهد. میزان کم تولید به نسبت دو گاز دیگر و همچنین افزایش تقاضا برای خرید این محصول با ارزش و پرمصرف شیمیایی سبب گردیده تا نسبت عرضه و تقاضا و در نتیجه قیمت آن به نسبت نیتروژن و اکسیژن مایع متفاوت گردد.

 

شرکت سیال تامین رهام امکان فراهم سازی آرگون مایع (صادراتی و داخلی)، دوئر ها و مخازن ذخیره و حمل آرگون مایع را در احجام و اوزان مختلف برای مصرف کنندگان خرد و کلان محیا گردانیده است.

آرگون مایع